Tips

Tips

Op je allermooist!

Natuurlijk ben je mooi zoals je bent, maar met deze tips zorg je ervoor dat je het beste uit jouw shoot haalt!

KINDEREN

Ik houd van schone kindjes dus zorg er voor dat ze mooi schoon zijn en neem desnoods een setje reserve kleding mee. 
Dubbel check het gezichtje op slaap bij de ogen, opgedroogde en verse snotneuzen, melk snorren en pasta wangen. Een pakje snoetenpoetsers mee naar de shoot is geen overbodige luxe.

KLEDING

PRINTJES
Ik moet eerlijk bekennen, ze zijn soms geweldig leuk, humorvol en origineel. Alleen als fotograaf heb ik er zo mijn bedenkingen over. Vooral als iedereen een grafische print op zijn shirt, blouse of broek heeft staan. Je krijgt dan een soort schreeuwerige kakofonie van prints die in het geheel ietwat rommelig kunnen aandoen. Wil je die foto nou straks in de woonkamer ophangen dan kan het zelfs hoofdpijn opwekkend zijn. Het beste kun je dus het sleutelwoord ‘harmonie’ aanhouden. Beperk printjes en grote logo’s op kledingstukken en ga liever voor een neutrale look. Een streepje daarentegen vind ik wel weer geweldig maar natuurlijk niet met z’n allen. 

COMFORTABEL
Als jij iets draagt waar je, je niet zo prettig in voelt dan zul je dit absoluut terug gaan zien op de foto. Elke keer als je de foto’s terug ziet zul je herinnerend worden aan dat moment waar je jezelf niet prettig voelde. Dat is zo jammer! Zo’n nasmaak wil je echt proberen te voorkomen! Zorg er dus voor dat je niet die te strakke broek aantrek of een blouse waar de knoopjes op knappen staan. Draag je normaal gesproken geen hakken dan zou ik willen adviseren om dat voor de fotoshoot ook niet te doen. Zorg er dus voor dat jij je vooral comfortabel en zelfverzekerd voelt in de kledingkeuze die je maakt. 

TREND OF TIJDLOOS
Hoe leuk een bepaalde trend of modegril ook kan zijn, soms kun je beter voor tijdloos kiezen. Dit klinkt misschien saai en niet origineel maar achteraf zul je er het minste spijt van krijgen. Uiteindelijk wil je over een paar jaar nog steeds genieten van die mooie foto! Kies je voor een kledingtrend dan zul je merken dat deze over een paar jaar juist hopeloos uit de mode is. Kies voor een enigszins tijdloze look.

FELLE KLEUREN
Fluoriserend is al niet best maar felle kleuren in het algemeen zijn eigenlijk geen goed idee. Met name bij familie-shoots of een gezinsportret is het beter om voor rustige kleuren te kiezen. Ik krijg al gauw last van kleuren die vloeken bij elkaar of kleuren die reflecteren op de huid wat een lelijk effect geeft.

KIES EEN KLEUR DIE BIJ JULLIE PAST
Een belangrijke tip is dat je het beste een paar basiskleuren kunt kiezen. Het liefst zijn dat zachtere kleuren en kun je vervolgens variëren door meerdere tinten van diezelfde kleur te kiezen zoals blauw, grijs of pastelkleuren. Omdat pastelkleuren goed zijn te combineren zit je eigenlijk altijd goed. Als je met meerdere personen op de foto gaat, is het altijd leuk om de kleuren enigszins op elkaar af te stemmen. Je kunt je fantasie de vrije loop laten! Durf vooral te combineren en hou het stijlvol, wees beperkt met accessoires en zorg dat jullie elkaar aanvullen.

LOKATIE

HUIS
Om foto’s zo mooi mogelijk te laten worden is het belangrijk dat het huis opgeruimd, netjes en schoon is. Zorg er voor dat er geen storende artikelen in het zicht staan. Denk hierbij aan wasgoed, boodschappen tassen, speelgoed etc. Ook kunnen er foto’s worden gemaakt in een ruimte waar een spiegel hangt of staat, zorg er voor dat ook de spiegels mooi schoon zijn. Het is namelijk erg storend als er vingerafdrukken op de spiegel te zien zijn. Denk ook aan de slaapkamers, zorg voor opgemaakte bedden bij voorkeur met een rustige overtrekset. 

Koop een paar dagen voor de shoot verse bloemen zodat ze op de dag van de shoot mooi open staan.

BUITEN
Doen jullie de fotoshoot in de uiterwaarden, op het strand of in het bos? Bedenk dan welke kleuren hier het beste bijpassen! Mooier kan het dan zijn om een contrasterende kleur te kiezen tegen het groen van het bos. Kleuren als okergeel, bordeauxrood of kobaltblauw kunnen juist een heel mooi effect geven! Op het strand zullen pastelkleuren zoals lichtblauw, lichtgroen of lichtbruin goed combineren. Kijk ook eens op Pinterest en zoek op familie fotoshoot buiten, daar vind je genoeg ideeën.